Кейлъб Дресел вече е олимпийска легенда, след като се окичи с пето злато в рамките на едни летни игри.

Американската плувна машина не оставя съмнения, че той е наследникът на великия Майкъл Фелпс, а и е достоен такъв.

Рано тази сутрин Дресел спечели златото на финала в плуването на 50 метра свободен стил, а по-малко от три часа по-късно изплува на трети пост за победата на щафетата на САЩ на 4 по 100 метра съчетано плуване.

Съставът на американците - Райън Мърфи, Майкъл Андрю, Кейлъб Дресел и Зак Епъл, не просто взе титлата. Те поставиха и нов световен рекорд от 3:26.78 минути. Защитаващият титлата си от Рио 2016 тим на Великобритания този път завърши втори с нов европейски рекорд от 3:27.51 минути, а трета се нареди щафетата на Италия с 3:29.17 минути.

Дресел пое американската щафета на третия пост от трета позиция към момента, но с поредното си феноменално плуване в бътерфлая той изведе световните шампиони на върха с 6 десети преднина пред британците.

Финалният щрих добави Епъл, който в свободния стил без проблеми удържа първото място.

За Дресел това беше пето златно отличие след тези на 50 метра и 100 метра свободен стил, 100 метра бъретфлай и с щафетата на 4 по 100 метра свободен стил.

Кейлъб е петият плувец в историята с пет или повече титли от една Олимпиада след сънародниците си Майкъл Фелпс, Марк Шпиц и Мат Бионди, както и германката Кристин Ото.