Огромен скандал се разгаря в НФЛ, а обвиненията се сипят към отбора на Маями Долфинс, който допусна куотърбека Туа Таговайлоа да излезе на терена тази нощ наше време в мача срещу Синсинати.

Тимът му загуби с 15:27, но не това е основната тема на деня в Щатите, а и в целия свят, защото темата напуска рамките на американския футбол.

Предисторията е, че в неделя Туа - един от големите таланти на лигата на тази позиция, от хавайски произход, падна лошо при атака от защитник на Бъфало и удари главата си. Бе очевидно, че е точно така - момчето залиташе и трудно пазеше равновесие, видимо с мозъчно сътресение. Бе изваден от игра и върнат, необяснимо, на терена за последните минути на мача. След това Маями обяви, че травмата е в гърба и... глезена.

ВИЖТЕ КАДРИТЕ ОТ ТАЗИ НОЩ, КАКТО И ТЕЗИ ОТ НЕДЕЛНИЯ УДАР ПО ИГРАЧА>>>

По протокол, ако има сътресение, играчът не може да бъде включван в състава за следващите 14 дни, а още по време на двубоя му се правят пълни неврологични изследвания. Това е пропуснато от отбора на Туа, който е върнат на игрището, а и - очевидно, е скрита истинската му контузия.

Тази сутрин във втората четвърт огромният бранител на Синсинати Джош Тупоу го свали (което му е работа) на терена, а Туа пак удари главата си. И остана да лежи в ужасяващо състояние, като двете му ръце бяха в конвулсии, пръстите - вдървени и изпънати неестествено, а самият той видимо в състояние между съзнание и несвяст.

Гледката бе стряскаща, а хората наоколо - играчи, треньори и съдии, също изглеждаха шокирани.

Куотърбекът бе изнесен и закаран в болница, мачът продължи и Маями допусна първата си загуба за сезона.

Но скандалът тепърва започва.

Оставяме настрана, че Таговайлоа ще мине няколко етап на тестове на главата, мозъка, врата и гръбнака. Обвиненията са към Маями, че е рискувал здравето на играч заради един мач, като го е пуснал противно на правилата за безопасност. И не е декларирал точно контузията му от неделния двубой.

Новините са, че Туа ще бъде изписан от болницата в Синсинати и ще се прибере в Маями днес. И започва изследвания. Кога ще играе - не е ясно. Но кадрите и минутите, в които не се знаеше какво е състоянието му, остават като ярка червена светлина за случващото се в спорт като американския футбол, с тежък физически конкакт, ако се подцени каквато и да е ситуация с травма.