Организаторите на Олимпиадата в Париж са подготвили резервен вариант за място за провеждане на плувния маратон. По план надпреварата трябва да се състои във водите на река Сена в столицата - точно както е било и по време на Игрите в града през 1900 година, но съществува вариант тя да не бъде годна за плуване точно тогава.

"Правилата на Международната федерация по триатлон позволяват събитието да премине в дуатлон. Въпреки това, за да гарантираме, че плувният маратон ще се проведе и след като възможностите ни за отлагане на датата са изчерпани, решихме да имаме резервен вариант с Вер-сюр-Марн", заявиха от пресслужбата на Париж 2024, цитирани от агенция "Ройтерс".

Вер-сюр-Марн ще бъде домакин на състезанията по гребане и кану-каяк, като разполага с всичко необходимо, за да приеме и плуването.

Въпреки че качеството на водата на река Сена се подобрява през последните три седмици, организаторите искат да имат и готов резервен вариант в случай, че ситуацията се промени.

Последните изследвания сочат, че концентрацията на ентерококи и Е-коки са били под изискваните норми в шест от деветте дни между 24 юни и 2 юли, а нивото зависи от дъждовете, температурата на водата, както и други фактори. Все пак във Франция се надяват, че предвид прогнозата за хубаво време, водата на Сена ще остане на качествено ниво.

В последните месеци във френската столица работят активно за пречистването на Сена.

Миналия месец обаче Ан Идалго, кмет на града, отложи планираното си плуване в реката заради незадоволителното качество на водата. Тя е лице на кампанията за почистване и тогава заяви, че може да плува след втория тур на изборите в страната, които предстоят тази неделя.

Олимпиадата започва на 26 юли и ще продължи до 11 август.