С амбиции за поне два финала заминават плувците за Европейското първенство в Рим от 11 до 18 август.

Десет състезатели ще представят България на шампионата, начело с Антъни Иванов и Йосиф Миладинов. В групата са и дебютантите на голям форум при мъжете Тонислав Събев и Петър Мицин.

"За първи път заминаваме с толкова голяма група. Освен плувците, ще имаме три състезателки в синхронно плуване и един в скоковете във вода. В Рим очакваме по-добри резултати от Световното първенство в Будапеща. Дано се върнем с усмивки и добри класирания. Надяваме се на поне два финала и три-четири полуфинала", каза генералният секретар на федерацията по плувни спортове Димитър Бобев.

Селекционерът на националните отбори Кристиян Минковски очаква състезателите да плуват около най-добрите си времена.

"Направихме много ползотворен лагер в Бургас. Климатът в отбора е много добър. Очаквам всички да плуват около най-добрите си постижения. Ще участваме и в две щафети, оптимист съм за добро класиране" коментира Минковски.

Голямата ни надежда за добро представяне Антъни Иванов пък е уверен, че плуването ще бъде спортът с най-много квоти за България на Олимпиадата в Париж през 2024 година.

"Очаквам 7-8 квоти за Олимпиадата в Париж. Ние ще сме спортът с най-много квоти, няма кой да вземе повече от нас. Надявам се и финансирането в следващите две години да е по-добро, защото няма как да изпращаме най-много хора на Олимпиадата и да нямаме максимално средства за подготовка", каза Антъни Иванов.

Съставът за Европейското първенство в Рим:

МЪЖЕ

Йосиф Миладинов - 50 м св. стил, 50 м бътерфлай, 100 м бътерфлай

Антъни Иванов -100 м бътерфлай, 200 м бътерфлай

Калоян Левтеров - 50 м гръб, 100 м гръб, 200 м гръб

Любомир Епитропов - 50 м бруст, 100 м бруст, 200 м бруст

Петър Мицин - 200 м св. стил, 100 м бътерфлай, 200 м бътерфлай

Дениел Нанков - 50 м св. стил, 100 м св. стил

Тонислав Събев - 50 м бруст, 100 м бруст

Йордан Янчев - 400 м св. стил, 800 м св. стил

ЖЕНИ

Жанет Ангелова - 200 м св. стил, 400 м св. стил, 800 м св. стил

Габриела Георгиева - 50 м гръб, 100 м гръб, 200 м гръб