На 69-годишна възраст и след дълга борба с левкемия, почина легендарният капитан по ръгби на Нова Зеландия - Анди Хейдън.

Макар и легендарен ръгбист от 70-те и 80-те години на миналия век, Хейдън остана доста противоречива фигура до края на живота си.

На игрището двуметровият гигант е популярен с брилянтната си тактическа грамотност, а мнозина специалисти го определят като може би най-интелигентния на терена ръгбист, обличал емблематичната черна тениска на Ол Блекс.

Именно липсата на тактическа грамотност според него в повечето ръгбисти от маорски произход, е причина за някои негови коментари в последното десетилетие, които му навлякоха множество критики.

Той дори разкритикува най-популярния клубен тим в Нова Зеландия - Крусейдърс, че използва прекалено много играчи от маорски произход, или както ги нарече той заради по-тъмния им цвят на кожата - "darkies".

Хейдън също така даде съвет на всеки тим в родината си, че не бива да използва повече от трима маори в съставите си. Според него тази бройка е абсолютния максимум за един отбор.

Смъртта му все пак предизвика вълна от съболезнователни постове както в Нова Зеландия, така и във всяка друга от ръгби силите по света.

Осве с капитанската лента на Ол Блекс, Анди Хейдън е играл и за клубни отбори в Англия и Италия.