На 85-годишна възраст почина бившият треньор и легендарен коментатор и анализатор в американския футбол - Джон Мадън.

Новината съобщиха неговите близки, като не е известно той да е страдал от тежки заболявания. Вестта за смъртта му потопи в скръб цялата спортна общественост отвъд океана.

Джон Мадън има 18-годишна успешна треньорска кариера, върхът в която е през 1976-а, когато извежда тима на Оукланд Райдърс до титлата в Супербоул.

Той е притежател на рекорда за най-добър процент победи сред треньорите с над 100 мача в НФЛ, като има 112 победи и 9 поражения в лигата.

Въпреки постиженията си като треньор, той е далеч по-известен за феновете в ролята си на коментатор и анализатор, а мнозина го определят като лицето на американския футбол. В 30-годишната си кариера в телевизията той печели 16 награди "Еми" и отрзява на живо 11 финала на Супербоул. За всеки от тях той пътува със специалния си автобус заради страх от летене.

Неслучайно, когато през 2006-а е пусната видеоигра за американски футбол, създателите решават да сложат не някой играч за лице, а именно Джон Мадън. Дори самат игра носи името "Madden".

"Никога няма да има друг Джон Мадън. Той никога няма да бъде забравен, а без него НФЛ нямаше да е там, където е в момента", написаха от Футболната лига.