На 91 години си отиде Жак Дюпон, голяма фигура в колоезденето и една от първите звезди в този спорт. Французинът спечели злато и бронз от първата следвоенна Олимпиада - Лондон 1948, а след това стана професионалист и записа победи в най-престижните състезания по онова време.

През 1955-а, докато печели Париж - Тур, който е най-елитното състезание в онези години, Дюпон чупи рекорда за шосейното колоездене като изминава 253-те километра със средна скорост от 43.666 км/ч.

Седем години по-рано в лондонския "Велодром Хърн Хил" на олимпийския старт в 1000 м по часовник, Жак побеждава белгиеца Пиер Нихант и британецът Томи Голдуин за златния медал.

Тогава е на 20 години и живее в родното си село Лезат сур Лес в Югозападна Франция. Там остава и до края на дните си. Известен като изключително скромен и дори стеснителен човек, Дюпон дълги години отказва покани да е нещо като лице на състезанията "Тур дьо Франс" след появата на надпреварата.

Въпреки че по неговото време в колоезденето той е звезда, за която вестниците в родината му пишат като за един от най-силните спортисти на континента в следвоенните години.