На 76-годишна възраст почина Джим Хайнс. Американецът е първият спринтьор, слязъл под границата от 10 секунди в бягането на 100 метра. В кариерата си Хайнс има два златни олимпийски медала - в коронната си дисциплина индивидуално, както и в щафетата 4х100 метра на Игрите в Мексико Сити през 1968 година

Именно през 1968-а той постига време от 9.95 секунди, с което си запазва място в историята. Световният му рекорд остава недокоснат в продължние на 15 години преди през юли 1983-а Калвин Смит да го подобри, избягвайки стоте метра за време от 9.93 секунди.

Хайнс може да се похвали и с кратка кариера в американския футбол. Той е избран в Драфта на НФЛ през 1968 година, като прекарва един сезон като уайд ресийвър за Маями Долфинс, а след това за кратко играе и за отбора на Канзас Сити Чийфс.

През 1979 година е приет в американската Зала на славата на леката атлетика, а след тов дълги години работи далеч от спорта. След кратка аванютира като треньор на младежи в Хюстън, Хайнс поема по нов път и дълго време работи на петролни платформи.