Атлетиката загуби култова фигура, след като на 85 години си отиде двукратният олимпийски шампион като състезател на СССР Владимир Голубничий.

Той издъхна в родния си град Суми, в Северна Украйна, където името му се произнася и си остава за местните Володимир Холубничий.

Той доминира в спортното ходене в продължение на почти две десетилетия, а пресата в Италия го кръщава Пешеходеца на планетата. Състезава се на пет Олимпиади, като печели четири медала на тях.

На 19 години за първи път чупи световния рекорд на 20 км спортно ходене, но не успява да дебютира на игрите през 1956-а заради инфекция.

Четири години по-късно взима злато в Рим, а през 1968 г. в Мексико отново е олимпийски шампион по драматичен начин, когато удържа в жегата атаките на Хосе Педраса, представител на домакините.

Местните медии не могат да повярват, че в ужасните условия на Мексико Сити Владимир е успял да спечели срещу техния човек, който си е у дома.

Взима още сребро (Токио 1964) и бронз (Мюнхен 1972), за да има пълната колекция от медали от летни игри.

Остава седми в Монреал 1976, когато вече е на 40 години и на няколко пъти има проблеми в тежките условия, включително с падане по трасето. И въпреки това не е далеч от медалите.