На 76-годишна възраст почина един от най-успешните лекоатлети в олимпийската история - Виктор Санеев.

Грузинецът, който се състезава за СССР, има три поредни златни олимпийски медала в тройния скок, както и един сребърен. Освен това той е и двукратен европейски шампион в тази дисциплина.

Санеев печели последователно Олимпиадите в Мексико Сити (1968), Мюнхен (1972) и Монреал (1976), като в този период е тотален хегемон в тройния скок.

В Моксва през 1980-та, вече 35-годишният Санеев е решен да завърши доминацията си с четвърто поредно злато, което да сложи край на неговата кариера.

Тогава обаче той е победен от друг съветски атлет - естонецът Яак Удмае. Въпросният финал е смятан за най-скандалния в историята на тази дисциплина, когато съветските съдии не зачитат общо 9 опита във финала на бразилеца Жоао де Оливейра и австралиеца Иън Кембъл, които са основните конкуренти на домакинските атлети.

Санеев дори има претенции и към скока на шампиона Удмае, който е с 11 сантиметра пред неговия и в крайна сметка го лишава от четвъртата поредна олимпийска титла.

След края на кариерата си той работи като треньор в Тбилиси, а след разпада на СССР и избухването на гражданската война в Грузия, Санеев напуска със семейството си в посока Австралия.

Там той преминава през трудни години, дори обмисля продажбата на своите медали, но в крайна сметка намира работа като преподавател по физическо възпитание и работи това до пенсионирането си.