Словенецът Тадей Погачар буквално отвя конкуренцията в Обиколката на Каталуния. Двукратният шампион в "Тур дьо Франс" показа убийствена форма, печелейки четири от общо седем етапа, а в интервю след триумфа си заяви, че това му дава уверенсот за предстоящите две големи обиколки.

"Джиро Д'Италия" предстои от 4 до 26 май, а "Тур дьо Франс" - от 29 юни до 21 юли. Поги, който кара за отбора на ОАЕ, бе с почти четири минути по-бърз от Микел Ланда ("Соудал Куикстеп"), който завтрши втори.

25-годишният словенец остана втори в миналогодишното издание на Обиколката на Франция, която за втора поредна година бе спечелена от Йонас Вингегор (Дания).

Съперничеството между двамата, които несъмнено са значително пред останалите си колеги, изглежда се оформя като модерна класика в колоезденето.

"Фантастично е, че започвам годината по подобен начин. Тази победа ще ми даде самочувствие и смятам, че се движа в правилната посока преди обиколките на Италия и Франция. Никога не съм се чувствал по-добре. Направих важна крачка да си върна щастието от състезанията. Щастлив съм и това понякога е по-важно от всичко", каза победителят в Обиколката на Каталуния.

Участие и в двете значими състезания в рамките на един сезон е доста трудоемко начинание. В историята едва седмина колоездачи са печелили и двете надпревари в рамките на една година, като за последно това прави Марко Пантани.

Покойният италианец, известен с прозвището си "Пирата", ликува и в двете обиколки преди над четвърт век - през 1998 година.