Тадей Погачар удари първи в прякото съперничество с Йонас Вингегор в четвъртия етап на една от колоездачните класики Париж - Ница.

Словенецът от отбора на UAE Team Emirates "скъса" датския конкурент от Jumbo-Visma на височините, малко повече от 2 километра преди финала в Ла Лож де Гарде.

Вингегор изглежда държеше под контрол Тадей, но с мощен спринт той успя да събере преднина, след което остана пряката битка с амбициозния Давид Гауди (Groupama-FDJ). Погачар спечели и това единоборство, за да финишира първи в етапа и да си спечели лидерската позиция в генералното класиране. Шампионът от "Тур дьо Франс 2022" Вингегор остана шести днес.

Така след половината етапи (общо са осем) Погачар води с 10 секунди пред Гауди, а трети е големият му противник, който изостава на 44 секунди. Петият етап е особено ключов с големи изкачвания и сложни отсечки в планините.

Съперничеството между словенеца и датчанина е новата голяма тема в колоезденето, след като Вингегор изненадващо отне титлата на Погачар в "Тура" миналата година.

От тогава отношенията между тях са изострени и извън състезанията, а според експерти и букмейкъри, именно техните имена са най-отгоре в битката всяко от големите състезания през 2023-а, в което ще участват.

Вече са ясни ставките за Париж - Ница, където фаворит е Погачар, а втори - Вингегор.

Но има и предварителни котировки за "Тур дьо Франс", където на първо място е отново словенецът, но с много малка разлика пред датчанина - 2.50 срещу 3.10.

Предвид възрастта на двамата асове - Погачар е на 24, а Вингегор на 26, това очевидно далеч няма да са последните им битки.