Шампионът от последните две издания на "Тур дьо Франс" Тадей Погачар спечели третата си етапна победа в тазгодишното издание и общо девета, триумфирайки в етап №17.

Днешното трасе беше сравнително кратко - от 130 километра, но с четири тежки изкачвания, включително и много стръмно на финала.

Словенецът от отбора на "ОАЕ" спечели финален спринт срещу лидера в генералното класиране Йонас Вингегор, но по този начин съкрати разликата между двамата само на четири секунди чрез бонификацията. Датчанинът от "Йъмбо Висма" продължава да води комфортно - с 2 минути и 18 секунди само три същински етапа преди края.

Въпреки че преди началото на днешното състезание стана ясно, че Погачар губи още един съотборник в лицето на Рафаел Майка, той беше придружаван до края от американеца Брендън Макнълти. Въпреки това той не успя да изгради успешна атака и да навакса част от голямото си изоставане.

Кадровите проблеми на "ОАЕ" и наглед липсата на сили в словенеца означават, че само чудо или някакво тежко падане могат да лишат 25-годишния Вингегор от първа титла в "Тур дьо Франс". Погачар днес изразходи много усилия, но самият факт, че те бяха само за четири секунди, е още по-демотивиращ.

Макнълти завърши етапа трети, а четвърти е друг от лидерите в генералното класиране Герант Томас от "Инеос", който загуби 2 минути и седем секунди от лидерите. Около 30 секунди след него завърши Алексей Луценко от "Астана", както и Ромен Барде от "Ди Ес Ем". Голямата надежда на французите Давид Годю от "Групама Еф Ди Джи" загуби 3 минути и 27 секунди от лидерите. Другите представители от топ 10, сред които и третият до днес Найро Кинтана от "Аркана", са големите губещи.

Томас вече е трети в генералното класиране, следван от Кинтана, Годю, Барде, Луис Мейнтес от "Интермарше" и Александър Власов от "Бора". Всички те са в разлика от 10 минути. Освен това днес стана ясно, че Вут Ван Арт от "Йъмбо Висма" математически печели зелената фланелка и няма кой да го задмине, стига да завърши.

До края на Тура остава само един планински етап, един часовник и един равнинен. След това е демонстративната "разходка" до Париж.