Организаторите на полумаратона в Пекин разследват местната звезда Хъ Дзе след вчерашното състезание. 25-годишният бегач на дълги разстояние спечели надпреварата, като в самия край изпревари трима африканци - Робърт Кетер и Уили Мнангат от Кения, както и Дежене Хайлу от Етиопия.

Китаецът е звезда в страната си, а и на континента, след като миналата година спечели маратона на Азиатските игри и държи националния рекорд на Китай. Но все пак става дума за съревнование с майстори в дългите бягания, каквито несъмнено са кенийци и етиопци, а още повече, че поведението на тримата, завършили на секунда след него, бе доста странно.

В социалните мрежи се появи видео, на което тримата африканци видимо забавят темпото и сочат финалната линия на местния си опонент. Организаторите обявиха, че ще споделят резултатите от започналото разследвана, но разбира се това ще се случи, когато то приключи.

Случилото се ядоста доста от местните фенове. Някои от тях описаха тази победа като "най-срамната в кариерата на Хъ, а пък други заявиха, че тук не съществува спортсменство, а само и единствено срам.

Един от спонсорите на Дзе, китайската компания за спортна екипировка "Екстеп", бе и сред благодетелите на състезанието. Именно това разгневи още повече любителите на спорта, които съзряха още по-сериозна намеса в развитието на надпреварата.

И докато местните твърдят, че върви някакво разследване, един от замесените - кениецът Уили Мнангат, открито заяви, че е пуснал местния лекоатлет да мине пред него, защото двамата са тренирали заедно в Африка и са приятели.