Професионалната голф асоциация на САЩ отне правото на комплекса "Тръмп Нешънъл" да приеме едно от четирите най-големи състезания в календара на този спорт.

Игрището в Бедминстър, Ню Джърси, което е собственост на досегашния американски президент, бе избрано да е домакин на US PGA Championship - един от четирите Мастърс турнира, през 2022 г. Но сега ще се търси алтернативно място за провеждането му.

Комплексът е в съседство с частната резиденция на Доналд Тръмп, който често използва едно от игрищата, заедно със свои гости и приятели.

Но то е лицензирано за най-големите професионални турнири и с особена гордост прие факта, че ще домакинства на Откритото първенство на Щатите догодина.

Решението е полемично и идва в разгара на сложната политическа ситуация зад Океана, във вихъра на която е името на Тръмп.

"Ясно е, че ако оставим домакинството на "Тръмп Нешънъл" в Бедминстър, това ще има подриващ ефект върху нашата организация и добрия имидж, който тя си е извоювала", обясни Джим Ричърсън, президент на Професионалната голф асоциация на САЩ.

По ирония на съдбата - сам приятел на президента.

"Това е огромно разочарование - призна говорител на Тръмп. - Имаме страхотно партньорство с Професионалната голф асоциация, но това е категорично нарушаване на тези отношения, на партньорството ни, а най-вече - на съществуващи договори.

Нямат право едностранно да отменят този контракт, който е сключен за турнира."

Игрището в Ню Джърси е едно от 17-те по света, собственост на Тръмп.

Голфът е една от големите му страсти, а притежаването на тези комплекси е голям бизнес за милиони.