Няколко от асовете на отбора по колоездене Bahrain Victorious бяха събудени рано тази сутрин от полицейска акция, която е засегнала и треньорския екип, както и медицинските лица.

Целият тим е на лагер в Скандинавия, като се готви за старта на "Тур дьо Франс", който е в петък и за първи път ще е в датската столица Копенхаген.

Обиските идват година, след като хотелът на същия отбор бе претърсен основно и на миналогодишната надпревара - тогава между етапите. Разследванията и сигналите срещу Bahrain Victorious за употреба на допинг не са нещо ново.

"Акцията срещу нас започва преди близо 14 месеца и дотук не води до никакви резултати - казва се в официално съобщение на отбора. - Но ние ще съдействаме напълно за всичко на разследващите органи и полицията. Неприятно е, че тези събития се разиграват толкова близо до старта на най-важното състезание - "Тур дьо Франс".

През 2021-ва Bahrain Victorious спечели 30 състезания, а през тази записа победи на "Милан - Сан Ремо" (Матей Мохорич), както и на етап от "Джирото" в Италия (Сантяго Буйтраго).

Разследванията срещу този отбор започнаха по сигнали след случилото се през февруари миналата година, когато на "Париж - Рубе" припадна със сърдечен арест Сони Колбрели, един от асовете на Bahrain Victorious.

Той бе спасен след светкавична намеса на медицинските лица с дефибрилатор.

В състава за "Тура" са словенецът Мохорич, както и имена като изключително опитните Дамяно Карузо (Италия) и Дилан Тюнс (Белгия), които са печелили етапи на това състезание в предишни години.