11-ият хълмист етап от колоездачната обиколка на Италия, който не предвещаваше драма и сериозни сътресения, доведе до нова серия неприятни отпадания.

Най-значимото от тях е това на Тао Геоган Харт от тима на "Инеос", който бе трети в генералното класиране и само на пет секунди зад лидера.

Освен това британецът бе единственият шампион от "Джирото" в групата след титлата си през 2020-а, коеот автоматично го правеше един от големите фаворити, но всичко за днес приключи в този 11-и етап, при това с линейка.

Харт бе въвлечен в падане 68 километри преди края, в което освен него паднаха и останалите лидери, включително и "розовата фланелка" Герант Томас, както и Примож Роглич.

За щастие останалите паднали се отърваха с леки поражения, но Тао Геоган Харт остана да лежи на този опасен завой, в който се случи падането.

Неприятните новини бяха потъврдени минути по-късно, когато на мястото пристигна линейка, която откара британеца и отбеляза края на неговото Джиро.

Така след разболелия се огромен фаворит Ремко Евенепул, надпреварата напуска и Тао Геоган Харт.

Иначе 219-километровият етап между Камайоре и Тортона бе класическа отсечка за спринтьорите, които в масов спринт помежду си решиха спора за победата.

Асовете Марк Кавендиш, Мадс Педерсен и Джонатан Милан бяха в обектива на прожекторите, но те бяха излъгани от германеца Паскал Акерман, постигнал третата си етапна победа в Италия със сантиметри разлика.

В генералното класиране Герант Томас продължава да е лидер със само две секунди пред Примож Роглич, а след отпадането на Харт, трети вече е Жоао Алмейда с 22 секунди изоставане.