Здравословното състояние на олимпийския шампион във фигурното пързаляне Роман Костомаров продължава да е сред горещите теми в Русия.

От началото на януари той е в болница, където претърпя серия от ампутации, а последните информации сочеха за тежка психична криза.

От лечебното заведение обаче побързаха да уточнят, че Костомаров се намира в сравнително добро състояние на духа, а писанията, че е в тежка депресия, не отговарят на истината.

"Той пробва протезите на краката си, тренира с тях, опитва да се адаптира. Всичко това отнема време. Няма кардинални психични проблеми, всичко е нормално", каза източникът.

На 8 май Костомаров написа в Инстаграм, че "много трудности тепърва му предстоят". Той изрази надежда, че ще се справи с тях благодарение на роднини, близки и лекари, които го измъкнаха "от оня свят".

На 10 януари Роман Костомаров беше приет в реанимация с пневмония. В продължение на две седмици беше поставен на апаратно дишане, в резултат на което кръвта се насищаше с кислород. В началото на февруари той претърпя ампутация на стъпалото на един крак и няколко пръста на ръцете. На 20 февруари стана известно, че фигуристът има спазъм на мозъчните съдове, но лекарите бързо се справиха със ситуацията, припомня БТА.

46-годишният Костомаров спечели златен медал заедно с Татяна Навка при танцовите двойки на зимните олимпийски игри в Торино 2002. Двамата са още двукратни световни и трикратни европейски шампиони по фигурно пързаляне, както и победители във финала на сериите Гран при.