Русия и Беларус ще останат извън състезанията под егидата на Световната федерация по ски през този сезон.

Това стана ясно след дълго заседание в австрийския курорт Зьолден, на което присъства президентът и на родната централа - Цеко Минев.

Така атлети от Русия и Беларус няма да бъдат част от състезанията по ски-алпийски дисциплини, ски бягане, ски свободен стил и сноуборд.

Искането на двете страни бе да получат поне неутрален статут и да участват пълноценно във всички състезания, но без флаг и национални символи, по подобие на доста от другите спортове.

Това обаче няма да се случи, а ударът е най-сериозен за руското ски бягане. Именно там страната е водеща сила, а доказателството бе зимната Олимпиада в началото на годината, когато руснаците спечелиха общо 11 медала, четири от които златни.

От Международната федерация обосноваха решението си по следния начин: "Съветът на ФИС реши, че във връзка с безопасността на състезателите и нормалното провеждане на всички състезания, както и заради препоръките от МОК, продължаваме политиката си да не допускаме атлети от Русия и Беларус във всички наши състезания".

Макар да се използва терминът "продължаваме", до момента наказанието на двете страни бе по-скоро фиктивно, защото зимните спортове бяха в своя почивен сезон.

Коментар имаше и от президента на руските ски - Алексей Курашов, който орпеделите решението за нечестно.