Появи ли се новата Кастер Семеня в леката атлетика?

Въпросът изглежда намери своя положителен отговор в Доха на Световното първенство. Атлетката от Южна Африка - Семеня, разделя мнения от години - при нея споровете са за това дали е жена или мъж, не просто дали тестостеронът е в повече...

Сега се появява нейно копие - говорим за третата най-бърза атлетка на 400 м за годината, според резултатите. Според колежките на пистата обаче, не е ясно дали е "тя". Появиха се подхвърляния, че "някои момичета И МОМЧЕТА доста са се амбицирали", без да бъде визирано конкретно име.

Става дума за Аминату Сейни от Нигер, която не бе допусната в старта на 400 м в Доха, защото попадна под ударите на новото правило на Международната федерация IAAF за "таван на тестостерона", което важи за бяганията от 400 м и по-дълги (спринтовите дисциплини не влизат).

Атлетките, които попадат в графата DSD (Различно сексуално развитие), и при тях има завишени нива на тестостерон, трябва или да приемат необходими таблетки за редуцирането им, или не могат да се състезават.

Сейни изглежда копие на Семеня, която не бе допусната да защитава титлата си на 800 м в Доха по новото правило.

Атлетката от Южна Африка обжалва пред Спортния арбитражен съд в Лозана, но не участва на Световното. Тя е с подобна физика и мускулатура, което даде първите доводи за сравнението. После дойдоха и резултатите от тестовете за нивата на тестостерон.

Въпреки че не бяга на коронните си 400 м, Аминату се появи на 200 м и подгони финал в дисциплината. Там обаче отпадна в полуфиналната серия.

Тя е на 22 години, а този сезон е нейният голям пробив - падна до 49.19 сек на Диамантената лига в Лозана през юли, като само две атлетки имат по-добри времена през 2019-а.

"Опитвам се да разреша проблема заедно с агента си - коментира Сейни след наказанието на 400 м. - Да, забраниха ми участие. Новото правило ме спира от участие в тази дисциплина. Сравниха случая ми с този на Семеня, дали ми харесва или не - няма значение."

Няколко спринтьорки от групата, бореща се за медалите на 200 м, се обяви против решението колежката им от Нигер да бяга в дисциплината. Сред тях бе и Ивет Лалова, която впоследствие влезе във финала и стана седма.

Според водещите състезателки, завишеното ниво на тестостерон е дори по-голямо предимство на късите дистанции - нещо противоречащо като теза на заключението, според което IAAF направи новото си правило.

Така то важи за дългите бягания, а не за спринтовите.

Аминату Сейни (крайната вляво) не успя да влезе във финала на 200 м

Снимка: Getty Images/Guliver Photos