Забранената доскоро дума "отлагане" или дори "отменяне" на Олимпийските игри в Токио вече бе изпусната из коридорите на МОК, твърди британският в. "Гардиън". Не един от ръководните фактори в олимпийското движение смята, че игрите в Япония през юли и август тази година просто няма как да бъдат организирани в ситуацията.

Въпреки че хората в японския лагер не спират да повтарят, че всичко ще е наред и олимпиадата ще мине напълно по план, изглежда не всички в МОК са убедени, че това е възможно. Събитието вече веднъж бе отложено с една година от оригиналните си дати, които трябваше да са в края на лятото на 2020-а.

Мнението на сър Кийт Милс, който има опит в организирането на 4 летни и зимни игри, и бе главният двигател на Лондон 2012 - вероятно абсолютният пример за перфектна олимпиада в последните години, е със сериозна тежест.

"Знам, че в МОК вече се говори открито за "пропускане на това лято" - обяви пред BBC Милс. - Каквото и да значи това - отлагане, отменяне... Не съм сигурен. Но следя внимателно ситуацията и казвам, че в такава обстановка олимпийски игри просто не може да има. Ако аз бях на мястото на организаторите, бих изготвил план за отменяне рано. Още сега. Така ще се даде време да се намери най-доброто решение кога и как да има игри.

Доколкото разбирам, стратегията на японците е да чакат до последния момент и, при евентуално рязко подобряване на ситуацията, да проведат игрите. Но как да знаем дали такова ще има? В момента пандемията не позволява сериозни пътувания и премествания на хора, а тя е навсякъде.

Говорим за 17-18 хиляди души, пристигащи от цял свят в град, в който случаите растат ежедневно. И това е само съставът за игрите - спортисти, треньори, администрация, съдии... Няма да има публика... Каква олимпиада би било това?"

Лорд Себастиан Коу, който е шеф на световната атлетика и един от най-сериозните фактори в МОК, също коментира темата в днешната британска преса.

"Ще има големи проблеми, ще е голямо предизвикателство, но мисля, че ще се справим с игрите - казва той. - Япония може да мине този тест. Ако някой има достатъчно смелост и решителност да го направи, това са те. Да, няма да е лесно. Виждаме какви трудности среща не само спортът. Но сме длъжни да направим всичко, за да има игри в Токио."

Засега сигналите от Япония са на отдаденост на каузата, че Олимпиада ще има това лято. Но от организационния комитет вече признаха, че игри без публика може би няма да имат смисъл. И това се превръща в най-голямото предизвикателство, защото към настоящия момент не се вижда как може да има ... игри с публика.

В същото време втора анкета за два месеца сред жителите на азиатската страна показа, че те са против провеждането на най-голямото спортно събитие през 2021-ва в Япония.

"Не можем да изключим провеждането на игрите без фенове, въпреки че това е нежелан от нас сценарий - призна Тоширо Муто, директор на организационния комитет, в интервю за AFP. - Надяваме се ситуацията с вируса да се подобри, с което и общественото мнение ще се промени рязко в полза на игрите и те ще бъдат подкрепени от японците."