История като за криминален филм завзе водещите заглавия в спортните медии зад Океана, след като новината за арест на издирван близо 4 месеца белгец от закона се оказа пряко свързана с любимия спорт на Америка.

В град Линкълн, Калифорния, бе арестуван 29-годишният Хавиар Бабудар, който е обвинен в серия банкови обири. Но към това ще бъде добавено и обвинение за бягство от правосъдието, включително с унищожаване на контролната гривна на глезена му, поставена при задържането му през декември миналата година.

Тя е свалена през март и от тогава е обявен за национално издирване, като се е укривал.

Въпросният тип е познат на цяла Америка, но не с лицето си, а с костюма на вълк, облечен в екип на Канзас Сити Чийфс (на основната снимка горе по време на мач на тима). Това е настоящият шампион по американски футбол. Тимът спечели Супербоул през февруари за втори път в последните три години.

Суперфенът Чийфсахолик (нещо като зависим от Чийфс), както е наричан, често попадаше през годините в кадрите на тв излъчванията от мачовете на отбора. Операторите и режисьорите на предавания на спорт в Щатите обожават да показват колоритни образи по трибуните, а той отговаря напълно на такова описание.

Самият отбор Канзас Сити го включи няколко пъти във вайръл видеозаставки из социалните мрежи, като част от картинката и шоуто около тима. А звездата Патрик Махоумс го споменаваше в интервюта и свои участия в телевизионни шоута.

Според ФБР разследването срещу Бабудар - Чийфсахолик е започнало след неразкрит банков обир в Айова през пролетта на 2022-ра.

Той е задържан за това в началото на тази година, като при разследването се свързва с още шест обира - проследяването на мобилните му телефони показва, че е бил в непосредствена близост до банките, когато са станали атаките.

Общата сума на откраднатите пари от суперфена е около 800 000 долара, но не се знае имал ли е съучастници.

При задържането му през декември, той е пледирал, че е бездомен, няма работа и напълно разорен, като други фенове и популярността му в социалните мрежи му помагала да преживява. Оказва се, че е достатъчно състоятелен с откраднатото в последните години, а то може да не е единственият му приход.

На няколко пъти в Туитър се е хвалил (а там профилът му не е с лицето му, а с костюма), че е печелил големи суми от залози. Например - 5000 долара на Чийфс да спечелят Супербоул, още толкова Махоумс да е MVP...

Само тези двата му носят около 30 000 долара печалба.