Международният олимпийски комитет официално одобри преместването на маратона и спортното ходене по време на Олимпийските игри в Токио следващото лято.

Причината за това решение са рекордните горещини, които се очакват в японската столица. Според прогнозите, това ще бъде най-горещата Олимпиада в историята.

Предложението на организаторите бе тежките състезания да бъдат преместини далеч на север - в град Сапоро, намиращ се на остров Хокайдо.

Токио и Сапоро са на 800 км един от друг, но пък температурите на планинския остров ще са около 20 градуса, което ще позволи провеждането на маратона и спортното ходене в нормални условия.

Заради горещините в Токио ще се наложи доста от лекоатлетическите състезания, да се провеждат в полунощ, дори и по-късно местно време. Това разбира се облагодетелства европейците, които ще могат да наблюдават състезанията в удобен за тях час, но определено ще промени изцяло режима на спортистите.

Подобен проблем имаше и по време на Световното първенство по лека атлетика в Доха миналия месец. Тогава женският маратон стартира след полунощ заради горещините в Катар.