Злият гений на руския допинг Григорий Родченков вярва, че нито един спортист от Русия не трябва да бъде допуснат до участие на Олимпийските игри в Токио догодина. Преди време 61-годишният учен нашумя, след като разкри детайли за финансирана от държавата програма за допингиране на елитните спортисти, както и за прикриването и унищожаването на близо 1500 допинг проби. Самият той обаче бе участвал активно в сериозна част от случките, за които говори.

Родченков е създателят на коктейл от три забранени субстанции, с който са били подсилвани стотици руски олимпийци по време на Игрите в Сочи. Той бе главен герой в документалния филм "Икар", който спечели "Оскар" през 2018 година и в който се разказва за манипулацията на руските допинг тестове по време на домашната Олимпиада през 2014 година.

"Русия трябва тотално да бъде премахната от Токио 2020. Без изключения. Същите служители, които манипулираха проби в Сочи, унищожаваха документи след това. Става дума за една постоянна фалшификация. Ден след ден. Говорим за измама в неописуемо големи размери, която показва, че никой не стига до поука в тази страна", категоричен е доктор Родченков.

"Това, което се случи в Русия, действително е кулминацията на измама, която нито една друга страна не би могла да постигне. Лабораторията ми имаше зелена светлина от най-високо ниво. Игрите в Сочи бяха проект на Владимир Путин, а ресурсите ни бяха безкрайни", добавя Родченков в интервю за BBC.

За въпросното интервю посредством конферентна връзка руснакът бе изцяло дегизиран - лицето му бе увито в шал, носеше шапка, както и тъмни очила. Родченков заяви, че до такава степен е променил поведението и маниерите си, че никой не би могъл да го познае.