Спортът трудно може да бъде по-поетичен от това, което се случи във вечерта на 1 август преди две години.

Тогава на Олимпийските игри в Токио феновете на стадиона и по целия свят видяха страхотен момент, който ще се помни дълго.

В сектора за скок за височина италианецът Джанмарко Тамбери и катарецът Мутас Еса Баршим решиха да споделят първото място - нещо, което не се бе случвало в последните 109 години.

Двамата направиха идентично състезание, като преодоляха първите си седем скока с еднакви височини. И Тамбери, и Баршим бяха с върхово постижение 237 сантиметри преди да се провалят в трите си опита на 239.

След това дойде поетичният момент. Съдията се обърна към двамата и им каза: "можем да продължим с надскачането. Баршим отвърна с въпрос: "може ли да вземем два златни медала?".

Съдията подходи леко скептично и с недоверие: "Възможно е, ако решите да...".

Преди джентълменът да завърши изречението си, катарецът се обърна към италианския си колега и му каза: "Това е история, приятелю, олимпийски шампиони!".

Колоритният Тамбери му подаде ръка, а след това му се нахвърли в дива радост. Кадрите от този момент са емблематични и показват смисъла на Олимпийските игри.

И двамата атлети имат трудни моменти преди огромното събитие в Токио, но сякаш се заредиха взаимно. Дали единият щеше да направи успешните опити без другия, можем само да гадаем.

Снимка: Getty Images

"Нито един от нас не искаше да вземе голямата радост за другия. Дори нямаше начин да го обсъждаме. Беше нужно само едно срещане на погледите и двамата знаехме, че искаме да споделим това злато. Дори сме се шегували, че това може да се случи", разказва Тамбери.

Всъщност двамата са добри приятели още преди Олимпиадата в продължение на десетина години. Тамбери дори е присъствал на сватбата на катарския си колега.

"Ние сме големи приятели, но също така и опоненти. Знаем, че ще се изправим един срещу друг, защото това не е отборен спорт. Това обаче не пречи на отношенията ни. Всеки от нас иска да спечели златен медал, но това не значи, че иска другият да скочи по-малко. Искам той да скача колкото се може повече, а аз да го надскоча с един сантиметър", шегува се Тамбери.