Четиринадесетият етап на "Тур Дьо Франс" оправда очакванията да е един от най-интересните от началото на най-великото колоездачно състезание.

Във втори пореден етап победата отиде за британския отбор "Инеос", като този път с късна атака спечели младият испанец Карлос Родригес. Успехът му идва ден след като неговият полски съотборник Михал Квятковски завърши първи.

22-годишният Родригес за първи път печели етапна победа в голяма обиколка.

Това обаче беше само черешката на тортата в днешния страхотен етап. Той започна с анулиране, след като още в началото се получи масово падане, което доведе до отказване от обиколката на няколко колоездачи. Сред тях бе и една от звездите в колоната Ромен Барде от "Ди Ес Ем".

Снимка: AP/БТА

После голямата интрига дойде на голямото изкачване на Кол де Жу, което мина първо в битка между отборите на двамата фаворити "Йъмбо Висма" и "ОАЕ", а след това и между самите двамата - Йонас Вингегор и Тадей Погачар.

Погачар първи атакува и направи разлика, но датският му съперник после го настигна. На края на изкачването имаше бонификации, като Вингегор изненадващо спечели спринта и взе повече секунди.

После на спускането двамата докато се дебнат бяха задминати от победителя Родригес. На финала съотборника на Погачар Адам Йейтс му помогна да финишира пред Вингегор.

Това обаче не стигна на словенеца да се облече в жълто. Той остава на 10 секунди зад Вингегор в генералното класиране, а Родригес вече е трети, на 4:43 минути задминавайки австралиеца Джай Хиндли от "Бора".

В неделя е третият пореден тежък планински етап, който се очаква да донесе нови атаки от двамата фаворити.