Състезанията от Световната купа по ски-алпийски дисциплини при жените бяха отменени заради епидемията от коронавирус, подобно на почти всеки друг спорт.

За разлика от останалите спортове обаче, стартовете от ските няма как да бъдат проведени след месец или два заради затоплящото се време, което наложи прекратяването на сезона.

Така 29-годишната италианка Федерика Бриньоне, която бе лидер във временното класиране, грабна Големия кристален глобус.

Тя имаше аванс от 153 точки пред шампионката от последните три сезона - Микаела Шифрин.

До този аванс се стигна, след като Шифрин пропусна последните състезания заради смъртта на баща си. Тя тъкмо реши да се завърне на пистата, за да си върне челното място, но сезонът бе прекратен.

По този начин Бриньоне се превърна в първата италианка, спечелила Големия кристален глобус.

Шифрин не успя да вземе нито един и от малките глобуси, което е първия случай от 2007-а, в който американка не успява да го стори.

Малките глобуси от гигантския слалом и комбинацията са за Федерика Бриньоне, спускането и супер Г са за швейцарката Корин Сутер, а слалома за Петра Влъхова от Словакия, която се нареди и трета в класирането за Големия кристален глобус.

Освен отменените стартове в Офтершванг (Германия) през уикенда, днес трябваше да започнат трите дисциплини в Оре, Швеция.

Те обаче също няма да се състоят, като отдавна е ясно, че няма да се проведе и последното състезание в Кортина Д'Ампецо, с което женският сезон свърши.

При мъжете на този етап все още не са отменени слалома и гигантския слалом в Кранска Гора, Словения, с които сезонът трябва да завърши.

Снимка: AP/БТА