Световната антидопингова агенция ще обсъжда на следващото си заседания дали канабиса трябва да остане сред забранените вещества в спорта изобщо.

Темата ще се обсъжда след сериозния обществен натиск отвъд океана, последван от забраната на голямата звезда в американския спринт - Ша'Кари Ричардсън. 21-годишната шампионка на 100 метра на САЩ, трябваше да пропусне Олимпиадата, защото в прабата й бе открито наличието на канабис.

След това тя даде няколко интервюта, в които обясняваше, че е пушила, за да се справи със стреса от смъртта на биологичната си майка, а не, за да подобрява спортните си резултати.

От УАДА признаха, че заради огромния натиск и официалните заявки на няколко федерации, употребата на канабис ще бъде преразгледана.

Това ще се случи в началото на следващата година, заради което съставката ще остане в забранения списък през 2022-а, но очакванията са, че ще бъде премахната през 2023-а.

Основните инициатори на това преразглеждане са Американската антидопингова агенция и Федерацията по лека атлетика на САЩ, които през цялото време изразяваха своята подкрепа към Ша'Кари Ричардсън.

Техният мотив е, че пушенето на канабис е въпрос на личен избор на състезателите, като по този начин те няма как да подобрят спортните си постижения. Според тях пушенето има същата тежест като консумирането на алкохол при професионалните спортисти, просто няма как да ти помогне, заради което не бива да бъде санкционирано.