Президентът на Международната федерация по лека атлетика - Себастиан Коу, предложи да бъде позволено на всички спортисти да коленичат по време на Олимпиадата, като част от кампанията "Black Lives Matter".

Британецът Коу бе шеф на организационния комитет на игрите в Лондон през 2012-а, като помага със съвети и на японските си колеги за Олимпиадата следващото лято.

Двукратният златен медалист в бягането на 1500 метра, призова за промяна на правилата на МОК, които на този етап забраняват демонстрирането на всякакви политически, религиозни или расови послания.

Според него това правило трябва да бъде отменено, за да може всеки атлет да коленичи преди състезанието.

Коу смята, че огромен прожент от спортистите ще го направят, а това ще накара и останалата малка част от тях да последва примера.

"Трябва да е ясно, че ако даден атлет иска да коленичи преди състезание или на подиума, той може да го направи. Аз напълно подкрепям подобно нещо и ще се боря за тази кауза.

Те са част от нашето общество. Те имат право да изразяват позициите си по всички актуални теми в света. За мен коленичененто е нещо напълно нормално" сподели британецът.

МОК вече обяви, че въпросът ще бъде обсъден, макар да не бяха поети никакви ангажименти към промяната в правилата.

Ако МОК обаче откаже да позволи колениченето, се очавка да понесе адски много критики от спортисти и ръководители.