Президентът на МОК - Томас Бах, направи първо обръщение след отмяната на Олимпиадата в Токио.

Вчера бе решено игрите да се проведат през 2021-а, като новината съобщи японският премиер Шиндзо Абе.

Окончателното решение бе взето именно след телефонен разговор между Абе и Бах.

Естествено, всички страни искаха да избегнат подобен сценарий, заради огромните финансови загуби. Само до този момент организацията е коствала над 12 милиарда долара.

"Не мога да кажа нищо за финансовите загуби в момента. С премиера Абе изобщо не сме коментирали тази тема, тук не става въпрос за пари, а за човешки животи. За предпазването на тези животи.

Уверявам ви, че отново ще имаме шанс да се насладим на прекрасна Олимпиада в Токио, просто с година по-късно.

Има голяма несигурност в човечеството. Всички ние сме в много тъмен тунел, като не знаем колко дълъг е този тунел. Не знаем, какво може да се случи утре.

Ние обаче искаме олимпийскиат огън да е светлината в този тунел. Заради това работим здраво. Поехме огромен риск с отлагането, подобно нещо не е правено преди.

Няма правилна рецепта, има и адски много неясноти пред нас. Ще са нужни усилията на всеки, за да бъдат успешни игрите след година. Трябва да ги превърнем в най-значимото нещо, което ще се случи на нашата планета.

Всички ние ще се видим в Токио през 2021-а, за да отпразнуваме една прекрасна Олимпиада, гледайки към по-светлото бъдеще, което ни очаква", сподели той.