Томас Бах, президентът на Международния олимпийски комитет, попадна в конфузна ситуация, допускайки сериозен гаф по време на среща с шефа на местния комитет, отговорен за провеждането на Олимпиадата в Токио. 

До Игрите остават точно десет дни, а Сейко Хашимото, която е отговорна за това всичко от организационна гледна точка да бъде наред, със сигурност се е почувствала неприятно, когато Бах обърка японците за китайци.

“Заедно с вас сме в една лодка. Плуваме в една посока и влагаме всички сили. Общата ни цел е да проведем безопасни Игри за всички - за спортистите, за членовете на делегациите и това, което е най-важно - за китайските хора…”, каза Бах, но бързо усети, че е сгафил и поясни, че говори за японските граждани.

Олимпиадата, която бе отложена с една година заради пандемията от COVID-19, трябва да започне на 23 август и да продължи до 8 август.

Заради продължаващата все още ситуация с коронавируса в Япония местните власти взех решение олимпийските игри да се проведат без публика по трибуните.