Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах "категорично" отхвърли отмяната на Зимните игри в Пекин следващия месец въпреки проблемите, причинени от пандемията на коронавирус.

"В Китай има нулева политика към КОВИД-19, което означава, че е много, много строга", каза Бах в интервю за вестник "Велт ам Зонтаг".

"Всички виждаме това отново и отново", добави той по отношение на строгите правила за карантина в страната, дори когато има малък брой заразени.

Бах също така успокои германските спортисти, които изказаха притеснения от условията, които може да ги очакват в Пекин след тестовите състезания.

"Не мисля, че опасенията са насочени срещу подхода като цяло, а защото прилагането на някои разпоредби не работеше в тези тестови състезания", каза той.

"Имаше известно прекомерно прилагане на мерките, а не всички протоколи за Игрите все още са приложени, но по-строги правила вече са. Това беше разгледано от нас. Критикуваните мерки ще бъдат коригирани", каза още президентът на МОК.

"Никой, който даде положителен тест за КОВИД-19, но е без симптоми, няма да отива в болница, но ще прекара изолацията си в подходящ хотел", добави Бах.

Участниците на зимните олимпийски игри също ще прекарват основно времето си в Китай в строго контролирани "балони", но Бах заяви, че същото е било и на лятната олимпиада в Токио през миналата година, а се е видяло "колко са благодарни са спортистите за това".