Руският милиардер Алишер Усманов се оттегли от президентския пост на световната федерация по фехтовка.

Бившият акционер в лондонския Арсенал бе начело на международната централа от 2008 година насам, след като преди това в продължение на осем години бе шеф на спорта в родната си Русия, а между 2005 и 2009 отговаряше за европейската конфедерация по фехтовка.

Като причина за решението си Усманов изтъква санкциите, които бяха наложени от Европейския съюз във връзка с войната в Украйна и в следствие на които средствата му бяха замразени.

"На 28 февруари бях обект на санкции, наложени от Европейския съюз. Вярвам в непочтеността на това решение, основанието за санкциите са фалшифицирани и неоснователни обвинения, които накърняват честта, почтеността и бизнес репутацията ми. Използвам всички законови средства, за да защитя честта и репутацията си. В тази връзка преустановявам правомощията си като президент на Международната федерация по фехтовка", гласи обръщението на Усманов. 

През годините той е бил благодетел на руския Динамо (Москва), а в момента една от компаниите му е спонсор на мъжкия и женския тим на Евертън.

Роденият в Узбекистан бизнесмен има предварителна договорка, че някоя от компаниите му може да даде името си на новия стадион на “карамелите” срещу 30 милиона паунда.

Олигархът имаше сериозно участие в организацията на Олимпиадата в Сочи през 2014 година.  

Съпруга на Усманов е легендата в художествената гимнастика Ирина Винер, която е близка на руския президент Владимир Путин.