Множество световни организации официално поискаха Международният олимпийски комитет да изхвърли Иран.

Причината е в екзекуцията на шампиона по борба Навид Афкари преди три дни в затвора в Шираз.

Афкари бе арестуван по време на протестите срещу режима в страната през 2018-а, като бе обвинен в убийството на държавен служител.

Месеци по-късно се появиха самопризнания на бореца, който обаче заяви, че са изкопчени след седмици на мъчения и терор от местната полиция, както и заплахи към семейството му.

Той отрече да е извършил убийството, но съда не уважи това и даде на Афкари две смъртни присъди. Той бе обесен на 12 септември.

Неговите братя също са в затвора в Шираз, като получиха присъди от 52 и 27 години затвор.

В дните преди екзекуцията на Навид Афкари, множество политически и спортни фигури, включително и Доналд Тръмп, призоваха за неговото помилване. Заради целия натиск, мнозина очакваха Иран да забави присъдата, но това не се случи.

"Навид беше нарочен заради успеха и популярността си като спортист и тази бруталност има за цел да послужи като пример за терор над обществото и да заглуши несъгласието. Сега трябва да се обединим в паметта му, за да гарантираме, че другите няма да последват тази съдба", каза Брендан Шваб, ръководител на организацията World Players United, която работи в името на спортистите.

Повечето спортни федерации на основните сили в спорта се обявиха твърдо против действията на иранското правителство, като постепенно се засилва и натискът за изхвърлянето на страната от МОК.