Водеща фигура в руския спорт призова за неговото спасяване президента Владимир Путин. Трогателното обръщение бе публикувано и на сайта на Руската антидопингова агенция (RUSADA) три дни преди края на календарната година и на срока, който световният спорт даде на Москва.

До 31 декември Русия трябва да предаде цялата информация от RUSADA за това как е било организирано системното допингиране на спортисти, което наложи наказанията от МОК и Световната антидопингова агенция (WADA) за атлетите от страната в последните 3 години.

Ако бъде изпълнено това условие, функциите на RUSADA ще бъдат възстановени, а Олимпийското наказание на Русия ще падне. Засега обаче WADA не е получила нищо от исканите документи.

"Като директор на антидопинговата агенция и гражданин на Русия, аз изразявам своето притеснение от последствията, ако не успеем да отговорим на условията - пише в обръщението си до президента Путин Юри Ганус, шефът на RUSADA. - Не искам нашите спортисти отново да бъдат отстранени от международни състезания, да загубим правото да организираме такива, както и да сме изолирани от спортния живот. На ръба на пропастта сме.

Обръщам се към вас с молба да защитите настоящето и бъдещето на руския спорт, на чистия спорт, както и цели поколения спортисти. Ситуацията не търпи отлагане, има нужда от спешни мерки. Русия заслужава да е представена на международната спортна сцена, имаме нужда от победи, които никой да не ни отнема."