Липсата на жива шахматна среда е единственият голям недостатък в тренировъчния процес на шахматното ни дете-чудо Нургюл Салимова. Мнението е на Живко Жеков, мениджър на талантливата българска състезателка, изказано пред БТА.

Салимова е родом от село Крепча - най-голямото населено място в малката община от област Търговище - Опака. Според Жеков фактът, че Нургюл е от малко населено място, е предимство.

"Така тя губи по-малко време в ежедневни битовизми и има повече време за тренировки. Единственият недостатък е живата шахматна среда - полезно е да има с кого да се играе ежедневно. Разнообразни противници, конкуренция", категоричен е човекът, който помага в развитието на безспорния талант на Салимова.

Жеков споделя, че го радва фактът, че тя се развива и като добър човек, освен като състезател с огромен потенциал.

"Защото, когато си високо горе, освен радостта от успеха и обичта на повечето хора, трябва да се справиш и със завистта и злобата на комплексираните - твърди Жеков. - А за това е нужен силен характер и правилна ценностна система. Това се отнася както за състезателя, така и за треньора. Просто трябва да се съхраним за важните неща."

А те не просто предстоят, а вече се случват.

Нургюл е част от надпревара за световни таланти - 20 момчета и момичета, които играят на голям онлайн турнир в четири серии. В първата от тях през април българката остана 13-та. Следващият е през юни.