Датчанинът Магнус Корт ("EF Education-EasyPost") спечели етап №10 в "Тур дьо Франс", след като надделя във великолепен финален спринт срещу Ник Шулц ("Team BikeExchange-Jayco") и победи на встъпителното изкачване във френските Алпи.

За Корт това е втора етапна победа в най-голямото колоездачно състезание, след като първата преди четири години дойде пак в Алпите - в Каркасон, през 2018-а.

Етапът бе драматичен, след като 36 километра преди финала колоната бе спряна от протестиращи, блокирали пътя. Това даде почивка, но и изнерви състезателите в изкачването из красотите на Алпите.

Същевременно Тадей Погачар ("UAE Team Emirates"), носител на жълтата фланелка, понесе голям удар в преследването на третия си пореден триумф на "Тура".

Трима негови съотборници са с ковид, като двама отпаднаха от състезанието, а трети все пак ще се възстанови, за да кара в следващите етапи.

Няма да продължат Джордж Бенет, класически генерал на отбора и изведжащ лидера при атаките, както и катерачът Вегард Ленген. Така отборът на "UAE Team Emirates" остава с петима състезатели и ще трябва да е на върха на възможностите, че и отвъд тях, за да успее да подкрепи Погачар до крайната победа.

Словенецът обясни, че не е притеснен и приема нещата такива, каквито са. Единственото му опасение е самият той да не даде положителен тест за ковид и да отпадне.

В генералното класиране Погачар води вече само с 11 секунди пред втория Ленард Кемна (Германия, "Bora-Hansgrohe"). Трети е Йонас Виндегор ("Team Jumbo-Visma") на 39 секунди от лидера.