Президентът на Русия Владимир Путин говори за наказанието на страната в спорта, което извади всички нейни състезатели от големи турнири за следващите 4 години.

Решението на световната антидопингова агенция WADA бе оповестено на 9 декември.

"То е не само несправедливо, а противоречи на здравия разум - коментира Путин на въпрос по време на пресконференция относно наказанието. - Решенията, свързани с допинг срещу нашите спортисти бяха взети по време на миналата Олимпиада, когато те бяха под неутрален флаг. Сега пак за същото - ново наказание. Това е първи случай в историята на човечеството с подобна санкция, която се повтаря.

Всяко наказание трябва да е индивидуално, когато някой е уличен в нещо - поема си справедливо отговорността. Но в страната ни има момичета от фигурното пързаляне, които са още деца. За какъв допинг знаят те и какво отношение имат към него?

Как може да ги наказват по колективна отговорност? Нима това се прави в полза на световния спорт? Мисля, не.

Решението на WADA противоречи и на олимпийската харта. Според нея, отборите ни могат да се състезават на Олимпиадите под флага на Русия. Призовавам антидопинговата агенция:

Оправяйте се с конкретните нарушители, ще помагаме за това. Искаме руският спорт да е чист. Но ми се струва, че това решение носи отново повече политически отенък..."

На заседание на 24 декември руската антидопингова агенция и Олимпийският комитет ще решават дали да обжалват решението пред Спортния арбитражен съд в Лозана. Преди дни говорител на президента Путин намекна, че той е препоръчал на спортните лидери на страната това да бъде направено.