Едно интервю или участие в студио на Рони О`Съливан никога не е скучно.

И когато Ракетата се появи да коментира и анализира започващото Открито първенство на Обединеното кралство по снукър пред Евроспорт, бе ясно - чакаме хитове.

"Продължавам да намирам вдъхновение в играта, защото го правя за хората - каза най-популярният сред състезателите в снукъра. - Харесва ми, че доставям удоволствие на феновете. Ако спра да изпитвам това, забравете - няма да играя повече.

А когато някой наистина голям, даже велик в неговата област ми направи комплимент, това е нещото, което ме вдъхновява още повече. Дали ще е музикант, артист или футболист - гледат ме и са мои фенове страхотно успели хора. И техните думи са много ценни за мен.

Има един такъв случай, който поставям най-високо в живота си."

Ето я историята, която включва участието на култова рокзвезда, символ на свободен дух и несъобразяване с общоприетите правила.

Като Рони.

"Кийт Ричардс дойде да ме гледа веднъж - разказа с усмивка О`Съливан. - Дойде след това и ми каза: Човече, беше като Моцарт. Ти си Моцарт на снукъра. Това е... как да се изразя. Един от най-великите музиканти, член на една от най-славните банди в историята, да ти каже такова нещо. Да те сравни с Моцарт - мит от неговия бранш. Ето това е най-големият комплимент, който съм чувал някога. И винаги ме вдъхновява."

Ричардс е легендарният китарист на "Ролинг Стоунс", който и на 76 години продължава да е бохем, широко скроен типаж, който не се побира в стереотипите.

В сряда Рони започва защитата на титлата си на Откритото първенство на Великобритания, като първият му съперник е Лео Фернандес.

Но Ракетата не е доволен от това, че надпреварата бе изместена от традиционното си място в Йорк, за Милтън Кийнс. Това бе направено заради улеснението да бъдат събрани играчите и всички лица около турнира в един "антиковид балон" - хотел, недалеч от залата, но на сравнително изолирано място.

Рони обаче е носталгичен по старата столица Йорк, където усещането за първенството просто е различно.

"Тук е като в затвор - изтърси в типичен стил О`Съливан. - Разбирам причините да го направят, но пак не го одобрявам. И все пак ще опитам да спечеля титлата.

За мен този шампионат е особено важен, има по-специално значение. Като прохождащ играч в снукъра, точно това бе турнирът, който най-много исках да спечеля."