Най-тежката автомобилна надпревара в света - Рали "Дакар", взе жертва в последния си ден от тазгодишното издание.

Починал е 20-годишният френски механик Куентен Лавале, който не е сред пилотите участници на ралито, а част от поддържащия персонал на отборите.

Лавале е загинал след сблъсък на управлявания от него помощен автомобил местен камион, който не е имал нищо общо със състезанието. Катастрофата е станала на междуградски път, а не по трасето на надпреварата.

Загиналият 20-годишен Лавале е шофирал помощния автомобил, а неговият спътник - белгиецът Максим Фрере, е откаран в болница в тежко състояние.

Лавале е бил главен механик на автомобил "Пежо" 205 Turbo 16 от отбора на "PH Sport" в клас класически автомобили.

Обстоятелствата по инцидента все още се изясняват от властите в Саудитска Арабия, където за втора поредна година по финансови причини се провежда легендарното Рали "Дакар".

Това е 77-ият смъртен случай в най-тежкото автомобилно състезание от 1979-а насам.

Почти всяка година надпреварата взима жертви, като през миналата година това бе състезателят в клас мотоциклети Пиер Шерпен - отново французин. След тежко падане той бе откаран в болницата в Джеда в тежко състояние и поставен в изкуствена кома.

Пилотът дори бе транспортиран от Саудитска Арабия във френския град Лил, но три дни по-късно почина.

Сегашният трагичен инцидент е първият, който не е свързан със състезател от 2016-а насам, когато аржентински гражданин почина след сблъсък с помощен автомобил.

Подобен инцидент на този с Клеман Лавале от днес, който обаче завърши фатално за представителя на Рали "Дакар".