Сериозен расистки скандал се разигра след полуфиналния сблъсък между Англия и ЮАР от полуфиналите на Световното първенство във Франция.

Действащите световни първенци от ЮАР спечелиха драматично двубоя с 16:15, като по този начин ще защитават титлата си срещу Нова Зеландия в събота. С оглед залога, а и фактът, че мачът между ЮАР и Англия бе повторение на финала от миналото Световно, зарядът бе доста голям, а нервните сблъсъци не липсваха.

Един от скандалните моменти в мача бе свързан с играча на Англия - Том Къри, който се приближи към рефера с оплакване.

И тъй като в ръгбито на подобно ниво реферите имат прикачени микрофони към тях, за да могат да аргументират решенията си, ясно се чу оплакването на Къри, че е бил обиден на расова основа.

Той посочи опонента си Бонги Мбонамби и описа точните нецензурни обидини, с които е бил наречен от него. Скандалното в случая е, че пред обидите южноафриканският играч използва думата "бял".

Реферът подмина ситуацията по време на самия мач, но веднага след края му Къри бе попитан за подробности, а думите му бяха: "Да, той ме обиди, но не мисля, че има нужда се говори за това в момента".

По-наблюдателните фенове също така прегледаха внимателно записите от минутите след края на двубоя и забелязаха, че Бонги Мбонамби се здрависва с всеки един от английските си опоненти без Том Къри.

Ръководният орган на ръгбито веднага започна разследване по случая, а не е малка вероятността Мбонамби, който е основен състезател за ЮАР, да пропусне съботния финал срещу Нова Зеландия.

Освен това от федерацията на ЮАР заявиха, че са започнали свое паралелно разследване по случая.

Ръгби отборът на ЮАР, който е трикратен световен шампион и в събота ще се бори за своята четвърта титла, има своята богата и мрачна история, свързана с расизма, като основите й са във времената на Апартейда.

Дори и след края му, около "Спрингброкс" винаги е надвисвала тъмната сянка на расизма, но нейни жертви са били цветнокожите състезатели, които продължават да са по-малко на брой в състава. Сега обаче виждаме скандал, при това международен, където расизмът е насочен от цветнокож южноафрикански ръгбист към бял англичанин.

Снимка: Getty images