Русия продължава да е в шок от новината за жестокото убийство на 16-годишната плувна шампионка Сафиа Аскарова.

Момичето бе наръгано 17 пъти в тялото и областта на врата, липсваха всички скъпоценности, пари и мобилният телефон, когато тялото бе открито недалеч от сградата на прокуратурата в Толиати.

Задържан е и заподозреният, който е на 16 години и вероятно е имал връзка с момичето. Предполагаем мотив номер едно към момента според следствието е "престъпление от ревност или любовна мъка".

Ножът на извършителя е намерен на местопрестъплението, а той дори не е направил опит да се укрие и е задържан часове по-късно.

Сафиа е в училище за големи спортни таланти - "Олимп", където от 2010 г. се готви за елитния спорт. Наскоро участва в национално състезание на Русия, където се представи отлично, а през годината стигна и до сребро на републиканското първенство на страната. Предричаха и добро бъдеще в плуването.

Директорът на училището за таланти Андрей Степанов организира кът в памет на убитото момиче, като стотици граждани на Толиати минаха, за да оставят цвете. Трагедията смрази родния град на Сафиа.

Законът предвижда присъда от 10 години за непълнолетен и то с облекчени условия, както и възможност за предсрочно освобождаване.

Вероятно ще има и пълни самопризнания от задържания тийнейджър.