Състоянието на шампион от "Тур дьо Франс" за 2019-а Еган Бернал е стабилно, но травмите на колумбиеца са изключително сериозни, разкриха от неговия отбор "Инеос".

Тази нощ медиите в Колумбия съобщиха, че Бернал, който е истиснка суперзвезда в родината си, е откаран в болница след сблъсък в паркирал автобус по време на тренировка. Така и не се съобщаваха неговите травми, а първоначалните реакции бяха, че пораженията не са толкова тежки и Бернал ще бъде на линия, ако не за началото на сезона, то поне в оптимална форма за "Тур дьо Франс".

Разкритията на неговия отбор обаче са доста притеснителни, а пораженията на Бернал са наистина сериозни.

Той е претърпял две операции, а лекарите определят състоянието му като тежко, но стабилно.

25-годишният шампион от обиколката на Франция има фрактура на таза, фрактура на дясната бедрена кост, фрактура на дясната капачка, няколко счупени ребра, както и пробит бял дроб.

Докторите са стабилизирали неговият таз и бедрена кост, но се е наложила операция за неговата капачка, както и за ребрата и наранения му бял дроб.

Еган Бернал е бил в Колумбия, за да тренира на висока надморска височина, заедно с колегите си от елита на колоезденето Ричард Карапас, Омар Фрайле, Карлос Родтигес, Даниел Мартинес и Брендън Ривера.

Никой от тях на този етап не е разкрил публично подробности около инцидента, а от изявлението на "Инеос" само става ясно, че е имало сблъсък на висока скорост в спрял автобус в град Гачанципа.

Когато през 2019-а Бернал спечели "Тур дьо Франс", той се превърна в най-младия шампион от 110 години, както и в първия представител на Латинска Америка, който печели най-престижната колоездачна надпревара.

Според анализаторите, именно Бернал бе един от малкото състезатели, които през този сезон можеха да се противопоставят на словенския хегемон Тадей Погачар, но предвид тежките травми, още никой не прави прогнози за завъщането на Бернал, ако изобщо има такова.