Американската плувна легенда Клийт Келър бе разпознат на кадри от атаката срещу Капитолия в американската столица Вашингтон миналата сряда.

38-годишният двукратен олимпийски шампион се появява на фотоси и видеозаписи, и въпреки че е с брада и променен от времето, в което побеждаваше в басейна най-силните в света, категорично е идентифициран от медиите в САЩ.

Високият му ръст (198 см), както и фактът, че е облечен в яке на американския олимпийски отбор от Пекин 2008, са спомогнали за това. На кадрите е без маска на лицето и това също е улеснило разпознаването му. Не се вижда да извършва никакви вандалски актове или да проявява агресия по време на появата си в обсега на камерите.

Часове след атаката, Келър е деактивирал профилите си в социалните мрежи, в които в последните месеци има немалко публикации в подкрепа на Доналд Тръмп. От фирмата, за която работи, са потвърдили, че през миналата седмица Клийт е взел тридневен отпуск.

Бившият плувец бе част от всепобеждаващата щафета на Щатите на игрите в Атина 2004 и Пекин 2008, когато спечели златото на 4x200 м. Той бе съотборник на Майкъл Фелпс, Райън Лохте и Питър Вандеркей в тази четворка.

Embed from Getty Images

Отделно има сребро на същата дисциплина от Сидни 2000, както и два бронза на 400 м свободен стил от игрите в Синди и Атина. Притежател на общо 5 олимпийски медала, 8 отличия от световни първенства (4 златни) и куп други призове.

Животът обаче не е бил особено благосклонен след края на кариерата на Келър, който се развежда през 2014-а и губи правото да вижда децата си, остава без работа и временно е без постоянен адрес в Щатите, пътувайки из страната.

Докаран е до фалит, но успява да се възстанови и през 2018-а започва работа като брокер на недвижими имоти в Колорадо Спрингс, където е и до днес.