Интересен скандал се разрази в снукъра по време на големия турнир UK Championship, на който се подвизават най-добрите.

Бившият световен шампион Шон Мърфи, който е №6 в ранглистата, загуби с 5:6 фрейма от абсолютния китайски аматьор Съ Дзяхуей, който е само на 19 и тепърва се цели в големия снукър.

Мърфи беше бесен след края на мача и заяви, че "не е честно" аматьори да играят в професионалните турнири.

"Ще звуча като ядосан старец, но този младок изобщо не трябва да е на турнира. Не е честно и не е правилно. Чувствам се прецакан, че загубих от някого, който изобщо не трябва да е в сградата. Не знам защо този спорт позволява на аматьори да играят на професионални турнири. Този спорт е нашият живот и от това се изхранваме. Ние сме спортисти, които се изхранват сами, а не сме наети на договор. Не играем за отбор. Не е честно. Налага ни се да играем срещу някого, който няма напрежението да печели. Той играеше като човек, на който не му пука от нищо. Не е честно, не е правилно", гневеше се Мърфи пред камерата на Би Би Си след мача.

Световният шампион от 2005-а трябваше да заличава пасив от 1:5 фрейма и прати мача в решаващ такъв, но загуби. Това не беше единствената изненада в първия кръг, тъй като световният №4 Нийл Робъртсън загуби от друг аматьор - Джон Астли с 2:6 фрейма.

Думите му след мача учудиха миналогодишният световен шампион Рони О'Съливан и Ракетата не му спести нищо, като дори го нарече мрънкач.

"Аз даже се надявам да стане още по-лошо за тях. Това е само началото. Време е да си намерят друга работа, ако това не им харесва. Това ще кажа на Мърфи - намери си работа. Прави нещо друго. Трябва да играеш снукър за забавление и тогава ще печелиш. Изборът е твой. Никога няма да ме чуете да се оплаквам по този начин. Снукърът е хоби и ако значи нещо повече за теб, тогава ще си наранен.

Не ме интересува срещу кого играя. Дали ще е аматьор, рефер или жена, ще играя срещу всекиго. Не ме интересува. Когато отивам на масата, аз се чувствам като аматьор", шегува се О'Съливан.

След думите му Мърфи не пропусна да коментира отново: "Рони цял живот прави заглавия в пресата. Никой повече от него не е заплашвал, че ще се откаже от спорта. Никога не ме е интересувало какво говори. На Рони мога само да му кажа, че никой не е направил повече за аматьорския снукър от мен. Винаги съм опитвал да го промотирам колкото се може повече, но не смятам, че те трябва да играят в професионалния тур".