Сребърната олимпийска медалистка в тласкането на гюле при жените от Токио 2020, американката Рейвън Сондърс, стана обект на разследване от Международния олимпийски комитет. 

Причината? Жест, който 25-годишната състезателка направи на подиума по време на церемонията по награждаване в дисциплината.

Сондърс вдигна ръце над главата си във формата на “Х”, като това бе може би най-очевидната форма на протест на Игрите досега.

Запитана какво иска да покаже с това свое действие, американката отговори следното за значението на жеста - “Този хикс е мястото, на което всички опресирани хора се срещат”.

От МОК вече са се свързали със световната федерация по лека атлетика, както и с американския олимпийски комитет, за да обсъдят темата. Според правилата на МОК “всяка демонстрация на политическа, религиозна или расова пропаганда на места, на които се провежда Олимпиадата, включително на подиума, е забранена”. 

Въпреки това националките по футбол на Великобритания коленичеха преди мачовете си, но това бе позволено като “миролюбива форма на протест”.