Световната антидопингова агенция WADA отмени наказанието на Руската централа за борба с допинга. Санкцията бе наложена през 2015 г., като много от гласовете в световния спорт (най-вече от Англия и САЩ), бяха за нейното удължаване.

Решението, взето на заседание на ръководството на WADA на Сейшелските острови, се базира върху доклад на експерти. Той посочва, че Русада (руската агенция), е извършила всичко необходимо за преструктурирането и нормалното си функциониране.

Така лабораторията в Москва вече ще може да тества спортистите в страната и да издава сертификати за положителни и отрицателни проби. Следващата крачка, която идва логично, е руските спортисти да бъдат възстановени с право да се състезават на Олимпийски игра под флага и химна на страната. В някои спортове те бяха наказани и за Световни и Европейски първенства, което също скоро ще бъде отменено като санкция.

Реакциите бяха гневни особено в САЩ, откъдето се изказа адвокат Джим Уолдън. Това е човекът, който брани интересите на Григорий Родченков, бившия председател на Руската антидопингова агенция. Именно Родченков, след бягството си зад Океана, изнесе факти и документи, които стана основа за разследването и наказанието на Москва.

"САЩ си губи времето и парите, като спонсорира WADA - каза адвокатът. - Това решение е удар по всички чисти от допинг спортисти в света. В Русия това е държавна политика, а решението е срамно.".