Патрик Марло започна от първата секунда мача на Сан Хосе Шаркс срещу Вегас Найтс и с това написа история на Националната хокейна лига. Нападателят изигра мач №1768 в най-силното хокейно първенство и подобри рекорда на Горди Хау, поставен през 1980-а. Тогава Мистър Хокей, който вече е покойник, за последен път излезе на леда в НХЛ с екипа на Хартфорд Уейлърс на 51-годишна възраст.

Смяташе се, че неговото постижение от 1767 мача в лигата никога няма да бъде надминато, но 41-годишният Марло го стори тази нощ.

Хау игра до 61, макар и в последното десетилетие от кариерата си - не на най-високото ниво. Марло продължава да е в тима на Шаркс и да получава минути въпреки напредналата за хокея възраст.

Във Вегас той стартира мача, а при първото прекъсване на играта тя бе спряна и в залата тръгна музика. После на екрана на огромното видеотабло над игрището се появи комисионерът на НХЛ Гари Бетмън.

"Патрик, това е невероятно! - каза шефът на лигата. - От името на всички в семейството на хокея, поздравления! Да те споменават в едно изречение с Горди Хау е мечта за всеки играч, а ти подобри рекорда му! Дори да изиграеш един мач в НХЛ е голямо постижение, а ти имаш вече 1768. За това се иска сила, страст и невероятна мотивация."

Феновете в залата - а такива имаше, макар и не в пълния капацитет, носиха плакати, тениски с цифрата на изиграните от Марло мачове и с лика му. Независимо, че повечето подкрепяха домакините...

Играчите на Сан Хосе носиха специални стикери с лицето на Патрик, които бяха залепили на каските си, до емблемата на отбора.

"Да играеш по 82 мача на сезона и никога да не пропускаш дори един двубой, това е наистина уникално", възхити се капитанът на домакините Марк Стоун преди да види с очите си отблизо как пада рекордът.

"Дори но ге осъзнавах до момента, в който не спряха играта - каза Марло. - Мислих за мача, но сега разбирам какво съм постигнал. Да съм редом с някой като Горди... Просто съм благодарен за всичко, което ми се случи в хокея."

Мачът завърши 3:2 за Вегас, но резултатът далеч не бе най-важното нещо, отбелязвано в новините зад Океана около срещата.