Представителят на ОАЕ Абдул Азиз Бин Файсал Ал Касими получи рекордно наказание от международната федерация по конна езда. Свикнали сме да чуваме за свирепи санкции, породени от употреба на допинг от хора, но тук ситуацията е малко по-различна.

Жокеят бе санкциониран заради употреба на допинг, която е довела до смъртта на неговия кон през 2016 година.

Касълбар Контрабанд, както е било името на животното, умира преди четири години вследствие на открита фрактура на предния si десен крак по време на състезание във Франция.

Последвалата аутопсия намира следи от инжекции с ксилазин - вещество, което се използва за успокоение на болката и релаксация на мускулите, но са забранени в този спорт. Ветеринарният лекар на международната федерация заяви, че субстанцията е увеличила многократно вероятността от катастрофална контузия, която в крайна сметка води до смъртта на коня.

Наказанието влиза в сила със задна дата и Ал Касими е наказан с лишаване от състезателни права до 27 май 2040 година. Той е получил санкция от 18 години за злоупотреба с животното и още 2 години за нарушаване на медицинските правила на международната федерация.

Освен това ще трябва да плати и глоба в размер на 30 000 евро.