Храбрият Цанко Цанков, който стана световен рекордьор по 12-часово плуване без прекъсване миналия уикенд, получи днес от кмета на Бургас Димитър Николов златна карта. Тя му осигурява неограничен свободен достъп до всички басейни на територията на общината.

32-годишният Цанков подобри в Бургас постижението на словенеца Мартин Стрел, поставено през 1998 година в Швейцария.

До басейна "Флора", където Цанков спечели новият световен рекорд, ще бъде поставена табела. Кметът информира, че Цанков ще бъде предложен и за почетен гражданин на следващата сесия на Общинския съвет.

Рекордьорът подари на градоначалника своя плувна шапка, която надписа в знак на благодарност за съдействието на местната община в реализирането на събитието на 22 август.

Цанков каза, че оригиналната шапка с българския трикольор, с която плува преди четири дни, ще бъде дарена на Музея на спорта, където е и спортният екип на Цанков от преплуването на Бургаския залив миналата година.

33-годишният Цанко Цанков е хидроинженер по образование. Той сподели, че след време иска да се занимава с изграждане и поддържане на басейни.

Плувецът сподели, че следващото смело предизвикателство пред него е свързано с първото в историята преплуване на протока Гибралтар, свързващ Европа с Африка догодина, и пренасяне на знамето на Община Бургас там.

Пак тогава Цанко смята да участва в някои от кръговете за световната купа по плувен маратон, чиито домакини през следващата година са Абу Даби, Будапеща, в Португалия и Барселона.

Кметът и Цанков се обединиха около идеята за нов плувен маратон в открити води, който да се състои в акваторията на Морска гара в Бургас. Той може да бъде с дистанция от 10 000 метра, организирани в 4 обиколки по 2500 метра.

Според плувеца в Бургас има всички условия след време състезанието да прерасне в кръг от световната купа по плуване в открити води.

Снимка: БТА